PC gaming op WiFi

Door Pindamann op woensdag 12 mei 2021 17:12 - Reacties (8)
Categorie: -, Views: 2.930

Getriggerd door de titel? PC gamen op WiFi is toch een beetje als vloeken in de kerk.

Ik ben al een fanatiek gamer vanaf mn 14e, dus ongeveer 20 jaar nu. Begonnen met deze klassiekers:
  • Quake 2 (rail only!)
  • Counter Strike 1.6
  • Unreal Tournament 99
  • Battlefield 1942
Ik speelde toen, en nu nog steeds, voornamelijk FPS games. Het soort spellen waar een lage ping erg belangrijk is. Ethernet was de standaard om je PC aan te sluiten op je netwerk en WiFi werd nog amper gebruikt. De inmiddels sterk verouderde (maar nog steeds gebruikte!) 802.11g standaard bestond toen nog maar net en niemand gebruikte het. Mobiele telefoons waren toen nog gewoon telefoons. WiFi had in de jaren daarna, vooral vergeleken met ethernet, toch de reputatie om onbetrouwbaar en sloom te zijn. Vooral binnen PC-gaming communities.

Echter recent heb ik mijn PC verplaatst naar een kamer waar ik geen ethernet-kabel op redelijke manier kan krijgen. Dan zou ik gootjes langs randen van kamers moeten leggen en door de gang en dat wil ik niet. Dus ik had 2 alternatieven en dat zijn WiFi en Powerline.


https://blog.nldr.net/wp-content/uploads/2021/05/photo16-768x614.jpg
nostalgie uit 2003, mijn game stekkie


Powerline
https://blog.nldr.net/wp-content/uploads/2021/05/pngegg-300x208.png


Dit is de makkelijkste optie. Je prikt 1 adapter bij je modem in het stopcontact en eentje bij je PC en je bent klaar. De betrouwbaarheid van deze apparaten zijn erg afhankelijk van je thuissituatie. Op dezelfde stroomgroep en met aarde draad werken ze het beste. Daarnaast wil je apparaten die veel ruis veroorzaken proberen te vermijden zoals sommige dimmers en stofzuigers e.d. Daardoor kan de snelheid van de verbinding drastisch zakken.

Na wat onderzoek kwam ik echter snel een aantal teleurstellende latency benchmarks tegen, wat toch wel een van de belangrijkere criteria is bij het online gamen. Een goed setje kost ongeveer 150 euro.

WiFi
Ik was redelijke optimistisch over 802.11AC (ook wel bekend als WiFi 5). De laatste 7 jaar gebruik ik een Asus RT-AC68U router voor alle mobiele apparaten en het viel me op dat deze extreem stabiel is gebleken en vrijwel nooit haperingen in de verbinding had.

Deze router staat op dit moment in de kamer naast het kantoor in AP-mode (access point). Dit is op een afstand van 5 meter met een enkele (gewapend) betonnen muurtje van 10cm dik ertussen. De AP loopt met een kabel naar de meterkast beneden en is daar aangesloten op de modem/router.

Ik zou dus alleen een WiFi-adapter voor de PC nodig hebben om dit te kunnen testen. Dus ik heb besloten een Gigabyte GC-WBAX200 te kopen.

https://blog.nldr.net/wp-content/uploads/2021/05/2003151128.png
De Gigabyte GC-WBAX200 is een van de nieuwere adapters met ondersteuning voor WiFi 6 (en bluetooth) en is te koop voor 43 euro


https://blog.nldr.net/wp-content/uploads/2021/05/IMG_20210506_140341-2.jpg
Mijn Asus RT-AC68U 802.11AC router (in Access Point mode) die erg betrouwbaar is gebleken



En is ‘t wat?
Ik heb em inmiddels al meer dan een half jaar in gebruik en ben er erg tevreden over. Gedurende die tijd heb ik deze spellen (shooters/FPS) gespeeld: Deep Rock Galactic, Hell Let Loose, Battlefield 5 en Rainbow Six: Siege. Zelf kon ik geen verschil merken vergeleken mijn vorige 20 jaar waarbij ik met een bekabelde verbinding heb gespeeld.

M’n ping is vaak nog een van de laagste in de gemiddelde game lobby. Dat suggereert dat de internetverbinding (ik heb 100/100 glasvezel) van grotere invloed is.

https://blog.nldr.net/wp-content/uploads/2021/05/ping-kopie-1024x576.png
een ping van 13ms in Battlefield 5 en nog steeds een negative k/d, ouch


Naast de ping heb ik ook geen haperingen gemerkt of een kort wegvallende verbinding. Ook in Discord game streaming of gesprekken wat tijdens het gamen gebeurt. Maar misschien ben ik wel te oud om het te merken? Ik heb het daarom geprobeerd te meten.
Testen van de doorvoersnelheid
Voorafgaand aan het testen is gecontroleerd dat de WiFi-band alleen door mijzelf in gebruik was en dat er geen andere clients op actief waren of buren. De breedte van de band is 40mhz. Deze staat op auto ingesteld en kan 20, 40 of 80 zijn. De router bepaalt de breedte vermoedelijk a.d.h.v. het aantal andere 5ghz netwerken in de buurt, waar er een aantal van zijn in mijn geval.

De snelheid is getest tussen 2 PC’s waarvan de ander is verbonden met gigabit ethernet. Eentje draait de Passmark server en de ander de client.

https://blog.nldr.net/wp-content/uploads/2021/05/passmark_wired_udp.png


Bedraad met UDP-verkeer haalt nog niet helemaal de gigabit snelheid. Geen idee waarom, maar ik beschouw dit als uitgangspunt.

https://blog.nldr.net/wp-content/uploads/2021/05/passmark_wifi_udp.png


WiFi heeft een aardige dip richting het einde, maar de gemiddelde snelheid is redelijk indrukwekkend.
De stabiliteit van de verbinding
De doorvoersnelheid is niet zo belangrijk bij PC-gaming, maar de stabiliteit van de verbinding wel. Uit eerdere ervaringen bleek al dat de ping erg laag kan zijn, maar ik heb nooit gemeten of er ook korte haperingen plaatsvinden.

Hier volgt een grafiek waarin 5 minuten lang iedere seconde een ping gedaan wordt. Dit is gedaan met een ethernetkabel die opnieuw wordt gebruikt als het uitgangspunt. De pings gaan naar het Access Point (de eerste ‘hop’)

https://blog.nldr.net/wp-content/uploads/2021/05/pinginfo_ethernet.png
ethernet heeft telkens 0ms (lees als minder-dan-1ms) voor alle 300 pings, perfectie


https://blog.nldr.net/wp-content/uploads/2021/05/pinginfo_ac_non_optimized.png
802.11AC heeft 2 kleine haperingen


De pieken kunnen verbeterd worden door gebruik te maken van WLAN optimizer. Die schakelt het periodiek scannen naar andere WiFi netwerken uit. Dit is vermoedelijk de veroorzaker van de pieken.

https://blog.nldr.net/wp-content/uploads/2021/05/wlan_optimizer.png
WLAN optimizer


https://blog.nldr.net/wp-content/uploads/2021/05/pinginfo_ac_optimized.png
802.11AC met WLAN optimizer ingeschakeld


Het lijkt te werken, maar kan ook toeval zijn. Ik laat het iniedergeval maar ingeschakeld. Je moet ook een beetje genieten van het Placebo-effect he?

Het grootste nadeel dat WiFi heeft is dat andere apparaten uit je eigen netwerk of die van buren (op dezelfde band) om de beurt wachten om te zenden/ontvangen. Dit heb ik gesimuleerd door een laptop een 4k filmpje te laten streamen vanaf Youtube.

https://blog.nldr.net/wp-content/uploads/2021/05/pinginfo_ac_optimized_competing_client.png
streamende laptop dicht bij de AP


https://blog.nldr.net/wp-content/uploads/2021/05/wifi_ac_optimized_competing_client_different_floor.png
streamende laptop ver weg van de AP


Apparaten op dezelfde frequentieband lijken inderdaad voor haperingen te zorgen. Maar om het in perspectief te zetten, het gaan hier om slechts 25ms~.


Conclusie
De snelheid en ping van de draadloze verbinding zijn verassend goed. De gemiddelde ping is gemiddeld genomen slechts 1ms hoger dan bedraad.

Er is nog wel ruimte voor verbetering wanneer andere apparaten op dezelfde frequentie-band actief zijn. De pieken in de ping van 25ms vergeleken met de meer typische 1ms zijn een beetje teleurstellend. We hebben het in echter nog steeds over een worst-case scenario waarbij de ping onder de 40ms blijft (bij het gamen over internet). Deze pieken zijn circa 1-2% van de tijd aanwezig. Nog steeds acceptabel als je het mij vraagt.

Deze pieken die veroorzaakt worden door externe factoren zijn helaas niet te voorkomen bij WiFi. Powerline heeft hier het voordeel. Je hebt geen last van externe storing en apparaten die ruisveroorzaken kun je eventueel aanpassen. Zou nog interessant kunnen zijn om uit te proberen. Wat betreft WiFi lijkt er ietwat verbetering aan te komen met WiFi 6 (802.11ax). Daar zorgen eigen apparaten op dezelfde band vermoedelijk voor minder congestie en dus een betere ping.

Maar als je dan toch WiFi gebruikt dan zou ik het volgende aanraden:
  • gebruik WLAN optimizer
  • zorg voor een sterk signaal naar de Access Point
  • gebruik een rustige band. Voornamelijk voor minimaal 802.11ac te gebruiken want de 5ghz band is vaak al wat rustiger
  • sluit niet teveel andere apparaten aan op hetzelfde AP als dat mogelijk is
Ik heb packet loss en QoS (quality of service) niet besproken. Beiden ook interessant en zeer relevant, maar dit artikel is al iets langer dan ik voor ogen had.

Volgende: Chrome en privacy gaan echt niet samen 21-05 Chrome en privacy gaan echt niet samen
Volgende: CPU-belasting in spellen 09-05 CPU-belasting in spellen

Reacties


Door Tweakers user mr_evil08, zondag 16 mei 2021 12:00

WiFi AC, let op als je 40 of 80 mhz gebruikt dat de kanalen absoluut vrij zijn anders werkt het in je nadeel en kun je beter 20 mhz houden.

Ook is er nog iets als 1x1, 2x2, 3x3 en zelfs 4x4 Mimo WiFi, zorg dat minimaal beide kanten 2x2 mimo ondersteunen want dat geeft een stabieler verbinding, helaas ook bij WiFI AC hoeft nog niet te beteken dat je ook 2x2 of hoger hebt.

Dat puntje vroeger een ping van 100-200ms ? waar was dat dan want ik had gewoon tussen de 20 en 50 via de telefoonlijn met CS 1.5 en andere spellen, ping van boven 100ms heb ik vroeger ook nooit gezien behalve als je met Amerika aan gamen was, maar deze hoge pingtijden was vroeger ook niet normaal.

Verder ziet er goed uit jouw artikel.

[Reactie gewijzigd op zondag 16 mei 2021 12:02]


Door Tweakers user Pindamann, zondag 16 mei 2021 13:12

mr_evil08 schreef op zondag 16 mei 2021 @ 12:00:
WiFi AC, let op als je 40 of 80 mhz gebruikt dat de kanalen absoluut vrij zijn anders werkt het in je nadeel en kun je beter 20 mhz houden.

Ook is er nog iets als 1x1, 2x2, 3x3 en zelfs 4x4 Mimo WiFi, zorg dat minimaal beide kanten 2x2 mimo ondersteunen want dat geeft een stabieler verbinding, helaas ook bij WiFI AC hoeft nog niet te beteken dat je ook 2x2 of hoger hebt.

Dat puntje vroeger een ping van 100-200ms ? waar was dat dan want ik had gewoon tussen de 20 en 50 via de telefoonlijn met CS 1.5 en andere spellen, ping van boven 100ms heb ik vroeger ook nooit gezien behalve als je met Amerika aan gamen was, maar deze hoge pingtijden was vroeger ook niet normaal.

Verder ziet er goed uit jouw artikel.
Bedankt voor je reactie! Ik heb dat stukje over de ping maar even aangepast. Ik heb de getallen ook niet meer heel scherp staan :)

MiMo heeft de router helaas zover ik kon zien. Misschien een reden om in de toekomst te upgraden. Het kanaal staat nog op auto en komt daarmee volgens mij altijd op 20mhz uit in de praktijk, maar ik heb em om die reden toch maar even vastgezet op 20

Door Tweakers user PRoCx, dinsdag 18 mei 2021 08:53

Fijn om een wat duidelijkere analyse te zien! Ik heb zelf een ASUS ROG Strix Z370-E GAMING waar WiFi en Bluetooth bij op zit (d.m.v. een kleine adapter eraan te pluggen.
Werkt voor mij vooral prettig als ik bij vrienden een dag ga gamen. Heb iets minder dan op de kabel, maar de investering van twee tientjes is het zeker waard.

Mochten er mensen zijn die deze keuze hebben bij aanschaf van een nieuwe pc, zeker doen!

Door Tweakers user onok, dinsdag 18 mei 2021 11:49

Leuk stukje. PC gaming op wifi was 'vroegah' idd vloeken in de kerk. Maar de tijd van de linksys WRT54g ligt toch alweer een aardig tijdje achter ons. Ik zweer nog steeds bij bekabelt en niet alleen voor gaming, maar als ik een keer iets op wifi moet doen, is het niet meer meteen huilen.

Door Tweakers user The Zep Man, woensdag 19 mei 2021 07:44

Het ligt eraan waar je woont. Hutje op de hei? Geen probleem. Flatgebouw met slechte isolatie? Forget it.
Deze router staat op dit moment in de kamer naast het kantoor in AP-mode (access point). Dit is op een afstand van 5 meter met een enkele (gewapend) betonnen muurtje van 10cm dik ertussen. De AP loopt met een kabel naar de meterkast beneden en is daar aangesloten op de modem/router.
Dus de bekabelde AP is in de kamer ernaast. Ik zou een gat door de muur boren. Als de kabel aan de verkeerde kant van de kamer uitkomt, dan zou ik plinten met kabelgoten gebruiken. Zie je niets van.

Als het een huurwoning is met witte muren, dan kan het gat altijd achteraf nog opgevuld worden, om er vervolgens overheen te verven. :+

Door Tweakers user Pindamann, woensdag 19 mei 2021 10:44

The Zep Man schreef op woensdag 19 mei 2021 @ 07:44:
Het ligt eraan waar je woont. Hutje op de hei? Geen probleem. Flatgebouw met slechte isolatie? Forget it.


[...]
Dus de bekabelde AP is in de kamer ernaast. Ik zou een gat door de muur boren. Als de kabel aan de verkeerde kant van de kamer uitkomt, dan zou ik plinten met kabelgoten gebruiken. Zie je niets van.

Als het een huurwoning is met witte muren, dan kan het gat altijd achteraf nog opgevuld worden, om er vervolgens overheen te verven. :+
Hehe we hebben nu over die gehele wand een nette inbouw kast. Ik zie het niet zitten om daar een sleuf in de zwarte lijst te frezen/boren.
http://files.nldr.net/hosted/IMG_20210519_104144.jpg

Dan is er ook nog een kast een de binnenkant. Daar kun je eventueel nog wel doorheen boren om bij de muur te komen, maar ideaal is het niet.

Door Tweakers user The Zep Man, woensdag 19 mei 2021 13:14

Ik zie het niet zitten om daar een sleuf in de zwarte lijst te frezen/boren.
Zolang het gat onzichtbaar is doordat het naadloos aansluit op een plint met kabelgoot zie ik het probleem niet. ;)

[Reactie gewijzigd op woensdag 19 mei 2021 13:15]


Door Tweakers user Wolfos, dinsdag 25 mei 2021 14:17

The Zep Man schreef op woensdag 19 mei 2021 @ 07:44:
Het ligt eraan waar je woont. Hutje op de hei? Geen probleem. Flatgebouw met slechte isolatie? Forget it.


[...]
Dus de bekabelde AP is in de kamer ernaast. Ik zou een gat door de muur boren. Als de kabel aan de verkeerde kant van de kamer uitkomt, dan zou ik plinten met kabelgoten gebruiken. Zie je niets van.

Als het een huurwoning is met witte muren, dan kan het gat altijd achteraf nog opgevuld worden, om er vervolgens overheen te verven. :+
Tja, ik woon in een flatgebouw en de wifi hier is toch echt prima. Mijn ping zit meestal tussen de 4 en de 6, met bandbreedte van net boven de 500mbit/s.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 25 mei 2021 14:18]


Reageren is niet meer mogelijk